Eliminujte těchto 8 druhů plýtvání času a zvyšte svoji produktivitu

Datum: 13.07.2023
  | 
Kategorie: Blog
Koncept štíhlé výroby (LEAN) je myšlenka vyrábět produkty a služby co nejefektivnějším způsobem.

K dosažení optimálního využití zdrojů, času, peněz a lidí musí společnosti eliminovat jakýkoli proces nebo zdroj, který „nepřispívá k hodnotě produktu nebo služby“. Zapamatujte si tyto neefektivity nebo plýtvání níže pomocí zkratky DOWNTIME.

Odstraňte plýtvání produktivitou s DOWNTIME

Použijte níže uvedenou zkratku „DOWNTIME“ a postupujte podle našich osmi kroků pro produktivnější pracoviště.

1. D - DEFECTS (VADY)

Vady zahrnují jakoukoli chybu, jejíž náprava vyžaduje čas, peníze nebo prostředky.

To může být způsobeno několika problémy, včetně špatné kontroly kvality, špatné dokumentace, špatných standardů nebo špatných procesů. I když se mohou vyskytnout vady, je možné je omezit na minimum použitím přísných pracovních postupů, používání kontrolních seznamů a lepšího pochopení pracovních požadavků.

2. O - OVERPRODUCTION (NADPRODUKCE)

Když je nabídka produktů větší než poptávka po produktu, dochází k nadprodukci.

To se může stát, když společnosti vyrábějí podle předpovědi nebo si nejsou jisti potřebami zákazníků, a může to způsobit významné zúžení. K překonání tohoto typu plýtvání je důležité „zavést rozumný pracovní tok“.

3. W - WAITING (ČEKÁNÍ)

Čas strávený čekáním jsou vyhozené peníze.

Čekání je jakákoli pauza v práci, ke které může dojít z mnoha důvodů: čekání na schválení, rozbité zařízení, nedostatek zásob atd.  Je důležité tomuto problému předcházet vyvážením pracovní zátěže, strukturováním přestávek pro zaměstnance, produkcí podle prognózy, implementací správných procesů kontroly kvality a efektivní komunikací.

4. N - NOT UTILIZING TALENT (NEVYUŽITÝ TALENT)

Klíčová řešení zahrnují posílení postavení vašich zaměstnanců, zastavení mikromanagementu a zvýšení školení.

Jedním z nejcennějších aktiv společnosti jsou talentovaní a erudovaní zaměstnanci. Když jsou pracovníci přiděleni na nesprávný úkol nebo jsou nedostatečně vyškoleni, neuvědomují si svůj potenciál pro vaši organizaci.

5. T - TRANSPORTATION (DOPRAVA)

Organizovaný pracovní postup eliminuje plýtvání při přepravě.

Tento druh plýtvání vzniká pohybem věcí. To je způsobeno špatným uspořádáním skladu, dalšími kroky v pracovním procesu a špatně navrženými systémy. Nutnost častého přesouvání věcí má tendenci zvyšovat náklady, plýtvat časem, zvyšovat pravděpodobnost poškození a znehodnocení produktu a může mít za následek špatnou komunikaci. Opravte tuto chybu zjednodušením pracovního postupu, úpravou rozložení skladu a snížením počtu dotyků na produktu.

6. I - INVENTORY EXCESS (PŘEBYTEK ZÁSOB)

K přebytku zásob dochází v důsledku nadprodukce nebo neodpovídající rychlosti výroby.

Identifikujte zdroj problému a stanovte přiměřený pracovní postup, který zabrání nadbytečným zásobám v budoucnu.

7. M - MOTION WASTE (PLÝTVÁNÍ POHYBEM)

Plýtvání pohybem znamená nadměrné pohyby, které neprospívají pracovnímu postupu.

Představte si plýtvání pohybem jako každý pohyb paží navíc nebo zbytečnou cestu přes celý stůl pro nástroj. Chcete-li tento problém vyřešit, udržujte vzdálenosti mezi nástroji a prací na minimu, eliminujte zbytečné kroky nebo pohyby paží, manipulujte s produkty méně často a zjednodušte pracovní proces. Využití ergonomických pracovních stanic a vozíků může výrazně snížit plýtvání pohybem a zlepšit výkon.

8. E - EXCESS PROCESSING (NADMĚRNÉ ZPRACOVÁNÍ)

Duplicitní úkoly a špatné, zdlouhavé procesy mohou způsobit nadměrné zpracování.

Mezi příklady patří: nadměrné hlášení, více podpisů, nedostatek standardů, špatná komunikace a lidská chyba. Zkontrolujte své současné procesy, určete veškerou zbytečnou dokumentaci a standardizujte své procesy pro efektivnější tok. To odstraní plýtvání časem, penězi a zdroji a posílí postavení zaměstnanců.

Zvyšte produktivitu pomocí organizačních produktů a řešení od Trestonu

Stáhněte si bezplatnou elektronickou knihu o štíhlé výrobě a ponořte se do tohoto tématu hlouběji
Zkuste si navrhnout ergonomickou pracovní stanici pomocí 3D konfigurátoru

Naše webové stránky používají cookies, které nám pomáhají zjistit, jak jsou naše stránky používány. Abychom cookies mohli používat, musíte nám to povolit. Kliknutím na tlačítko „OK, souhlasím“ udělujete tento souhlas.


Cookies jsou malé soubory, které webové stránky (i ty naše) ukládají ve Vašem webovém prohlížeči. Obsahy těchto souborů jsou vyměňovány mezi Vaším prohlížečem a našimi servery, případně se servery našich partnerů. Některé cookies potřebujeme, aby webová stránka mohla správně fungovat, některé potřebujeme k marketingové a statistické analytice. Zde si můžete nastavit, které cookies budeme moci používat.

Nezbytné cookies
Analytické cookies
Marketingové cookies
ve všech produktech